Vacatures schrijven? Met deze tips word je een proVacatures schrijven? Met deze tips word je een pro
Jij weet het, wij weten het: er is schaarste op de arbeidsmarkt. Daarom moet je als werkgever je mannetje staan in de war for talent. Een sterk werkgeversmerk helpt je om je te onderscheiden van de rest. En een belangrijk onderdeel van employer branding zijn de vacatureteksten. Vacatures schrijven, het is geen rocketscience, je moet alleen weten hoe je een kandidaat écht overtuigt. Dat lees je hier.
1. Bezint eer ge begint
We weten dat je staat te popelen om de vacature uit te schrijven en nieuw talent aan te trekken, maar denk eerst goed na. Stel jezelf de volgende vragen: Hoe ziet de ideale kandidaat eruit? Wat houdt het takenpakket precies in? Waar vind je geschikte kandidaten? Hoe bereik je hen het best? Waarom zou een kandidaat net bij jou willen starten? Maak eventueel een persona aan van de ideale kandidaat. Met al die info kan je aan de slag.
2. Zorg voor een duidelijke functietitel
Het klinkt evident, maar al van bij de titel van de vacature moet het duidelijk zijn waarover de vacaturetekst precies gaat. Als de functietitel vaag is, dan haakt de lezer al snel af. Hou er rekening mee dat kandidaten vooral op Google zoeken naar een job. Ga daarom voor een functietitel die overeenkomt met de zoektermen waarop je doelgroep zoekt. Herhaal de functietitel ook verschillende keren in je vacaturetekst, zo zal hij beter scoren in Google en hoger komen te staan.
Speel je sterktes als werkgever uit in je vacaturetekst. Blijf natuurlijk wel altijd eerlijk.
Speel je sterktes als werkgever uit in je vacaturetekst. Blijf natuurlijk wel altijd eerlijk.
3. Maak indruk met je creativiteit
Begin de vacaturetekst met een creatieve intro. Want, nogmaals, jouw vacature moet opvallen tussen de andere. Zorg dus voor een intro die blijft hangen. Verwerk er al kort enkele pijlers van je employer brand en je Employee Value Proposition in en maak de kandidaat nieuwsgierig om verder te lezen.
Ook bij de functieomschrijving val je op met een creatieve aanpak. Beschrijf hoe een gemiddelde werkdag eruitziet. Nog beter? Voeg foto’s of een video toe, zo kan de kandidaat zich een levendiger beeld vormen van zijn/haar toekomstige werkplek. Testimonials van huidige medewerkers in dezelfde functie zijn ook een meerwaarde.
4. Denk aan: “What’s in it for me?”
Da’s de vraag die elke kandidaat zich stelt. Uiteraard vermeld je de financiële en extralegale voordelen van de job, maar even belangrijk zijn de bedrijfscultuur en de werksfeer. We zijn er steeds vaker naar op zoek: een werkplek waar we onszelf mogen zijn, kunnen groeien en eens goed kunnen lachen met de collega’s. Speel die aspecten van je employer brand uit in je vacaturetekst. Blijf natuurlijk wel altijd eerlijk.
Beschrijf ook duidelijk wat jullie verwachten van de kandidaat, maar wees niet te streng en maak geen ellenlange lijst met vereisten.
5. Maak solliciteren laagdrempelig
Solliciteren, dat moet eenvoudig en snel gaan. Werk met een uitnodigende call to action en zorg ervoor dat er weinig tussenstappen zijn. Een kort invulformulier werkt bijvoorbeeld perfect. Je kan de sollicitatieprocedure ook al in kaart brengen in je vacaturetekst, zo weet de kandidaat onmiddellijk waaraan hij of zij zich mag verwachten.
6. Schrijf in stijl
Je weet wát je moet schrijven, nu nog hóe. Hou dit in het achterhoofd voor een geslaagde vacaturetekst:
- Keep it short and simple. Het KISS-principe geldt voor veel soorten teksten en jep, ook voor vacatureteksten.
- Gebruik een tone of voice die bij jouw bedrijf of organisatie past.
- Werk met tussentitels, bulletpoints en zet kernwoorden in het vet, want de tekst moet scanbaar zijn.
Succes!
Benieuwd naar ons werk? Duik gerust in onze skills en ontdek het voor jezelf